Paard van de maand: augustus 2014

Paard van de maand augustus is: Thyzka!

Thyzka kwam bij ons in de zomer van 2011. Ze was toen 16 jaar oud. Ze was al een poosje niet meer gereden, dus hebben we het langzaam opgebouwd 😉

In oktober 2011 zijn we begonnen met trainen. Eerst kijken welk hoofdstel ze lekker vond. We begonnen met een lage neusriem en een rubber bitje. Dat leek redelijk, maar toen we gingen rijden en sturen, vond ze dat toch niet zo fijn.

Het bitje leek wel te gaan, maar die neusriem vond ze niet zo lekker. Dus gingen we van alles proberen en kwamen uit op de Mexicaanse neusriem van Fölva. Maar ja, die had het zelf nodig, dus hebben we via internet een tweedehands gekocht. Die beviel haar veel beter! En stond ook nog mooier op haar toch wat lange neus 🙂

Thyzka heeft hele dikke manen die allemaal aan één kant hangen. Dat geeft nogal een belasting voor haar hals. Dus toen hebben we de manen gevlochten en een paar maanden gescheiden. De ene helft aan de ene kant, de andere helft aan de -jawel- andere kant.

Maar toen we later de manen weer losmaakten, vielen ze toch weer terug 🙁 Dus toen hebben we het maar zo gelaten.

In 2013 hebben we haar bij Dæll gezet. Dat leek ons een mooie combi! Thyzka is wel nogal dominant en zette de “lastige” hengst op zijn plaats….

Hmmm dat leek dus niet te gaan lukken. We hebben ze wel gezellig de hele zomer bij elkaar gelaten, uiteindelijk werden ze toch vriendjes.
In de lente, ze waren toen al weer een poosje uit elkaar, leek Thyzka toch wat dikker te worden. Maar dat kon niet, we hadden niet gezien dat de dekking met Dæll gelukt was…..

Maar Thyzka werd toch dikker en dikker. Uiteindelijk stond er op 26 juni een veulen naast haar! Het is een hengstje 🙂

Het duurde even voor we de perfecte naam hadden gevonden, maar het is geworden: Hagaljómi Bæring frá Foxan!
Gefeliciteerd Thyzka, hij is prachtig!

Gegevens van Thyzka:
Naam voluit: Kátur-Thyzka van Langenholte
Kleur: Isabel
Geboren: 1 juni 1995
Vader: Gammur frá Toftum
Moeder: Sigurdrifa-Prünhild frá Regnvatninu
Vijfganger

Home  Jubileumjaar 2014  Contact   Nieuws  Een beetje geschiedenis   Onze rijpaarden   Lessen, ritten en meer   Verkooppaarden   Over IJslandse Paarden  Kalender   IJslandse Namen   Fotopagina   Foxanpaarden   En nog meer.. Paard van de maand Links