Paard van de maand: maart 2014

Het paard van de maand maart 2014 is de oudste zoon van het paard van de maand februari. We gaan het deze maand hebben over… Frægur!

Frægur werd geboren op 28 mei 2002. We hebben hem gezien vanaf bijna het eerste moment dat hij werd geboren. Zijn eerste stapmomenten (erg moeilijk 😉 ) en drinken bij mama (altijd een goed idee) hebben we live meegemaakt. We hebben een paar foto’s van deze momenten. Ze zijn pré-digitaal dus let even niet op de kwaliteit…..


Nog een hele kleine Frægur


Toen al een stoere man!

Ik was erg van hem gecharmeerd en vond hem “iets” hebben. Hij had dan ook al gauw zijn naam: Frægur wat “beroemd” betekent.

In het hetzelfde jaar kreeg Hamingja een zwartbonte zoon, Næmur. Dat werd Frægur’s grote vriend. Het was heel grappig, want veel mensen dachten dat Frægur bij de vosbonte Hamingja hoorde en Næmur bij Sylgja. Sommigen kwamen dan ook geschrokken aan ons vertellen dat de veulens bij de verkeerde mama stond 🙂

Frægur is een paar jaar dekhengst geweest. Zijn eerste merrie was Lýsa en daaruit is Ártali geboren.

Daarna kreeg Frægur nog 3 dochters: Epona (Fölva) Lotta (Hamingja) en Ánægja (Gletta) en 3 zonen: Iðini (Steinka) Háfeti (Sunneva) en Dæll (Aleiga) Hij was altijd een stoere bink als ie bij de merries was 😉

In 2009 is er veel hem veranderd: we hebben hem toen ergens anders laten castreren en inrijden. Hij was heel braaf. Na een half jaartje kwam hij weer terug. Nadat hij doorgereden was, ben ik hem steeds meer gaan rijden. In het bos:

en met de cursus van Yvonne Bosman:

Hij heeft veel potentie! Maar toen het steeds moeilijker werd en ik meer begon te vragen, begon hij steeds meer te protesteren. Tot hij zelfs begon te steigeren als ik om verzameling vroeg. Beseffend dat we niet op de goede weg waren, ben ik gaan zoeken. We kwamen uit op Bent Branderup, de Academische Rijkunst en zo op Natalie van der Meide die niet ver van ons weg woonde. Zij gaf (geeft) les in de Academische Rijkunst.

Al snel werd ik “verslaafd” aan deze manier van trainen en ben ik met Frægur de jaarcursus gaan doen van oktober 2012 – oktober 2013. Meer daarover kan je lezen bij Nieuws…

Met Frægur heb ik alleen het grondwerk gedaan. Ik vond dit niet alleen heel boeiend om te doen, ik had er weinig ervaring mee én ik wilde eerst Frægurs kracht en balans opbouwen voor ik hem ging belasten met een ruiter.
Inmiddels zijn we hem ook gaan rijden. Hij rijdt nu af en toe mee met de les met de gevorderde ruiters. Dat gaat heel erg goed. Hij wordt gereden op bit én kaptoom.

De ervaring en connectie die we door de jaarcursus hebben opgepikt, zijn nu bijzonder handig met het rijden. Zo kan ik de ruiter ook ondersteunen vanaf de grond.

Ik ben heel benieuwd hoe zijn toekomst verder wordt. Omdat hij nu ook vanaf de grond wordt getraind, zal hij het allemaal beter aan kunnen. En wordt hij misschien toch nog ooit beroemd 😉

Gegevens van Frægur:
Naam voluit: Frægur frá Foxan
Kleur: vosbont
Geboren: 28 mei 2002
Vader: Snævar frá Ytra-Skördugili
Moeder: Sylgja frá Sturluholi

Home  Jubileumjaar 2014  Contact   Nieuws  Een beetje geschiedenis   Onze rijpaarden   Lessen, ritten en meer   Verkooppaarden   Over IJslandse Paarden  Kalender   IJslandse Namen   Fotopagina   Foxanpaarden   En nog meer.. Onze hengst   Paard van de maand Links