Paard van de maand: mei 2014

Paard van de maand mei is weer een van de oudjes: Thule!

Thule is geboren op 4 mei 1989: ze wordt dus deze maand 25! Ze werd geboren als Bóthildur, een ouderwetse vrouwennaam. Ik vond het niet echt een mooie naam en ook wat lang. Toen ze bij me kwam heette ze Andvaka (“ontwaak”) maar dat vond ik ook geen passende naam. Ik heb er een poosje over nagedacht, maar geen enkele naam leek te passen. Toen hoorde ik iemand praten over thule en vond dat meteen een passende naam! Sindsdien noemen we haar Thule. Het lijkt een afkorting van haar originele naam en het is lekker kort 🙂 Later kwam ik erachter dat het ook nog een andere naam is voor IJsland.

Toen ik Thule voor de eerste keer zag, was ze vreselijk dik. Ze stond samen met haar dochter, Melfluga, bij een vriendin. Ze hadden moeder en dochter net gekocht.

Gelukkig hebben ze haar daar kunnen laten afvallen. Een paar jaar later kwam ze door omstandigheden te koop. We hebben haar bijna meteen gekocht. Ze was mooi, maar vooral ook ontzettend lief. Zulke paarden kunnen we altijd wel gebruiken.

Ze kwam in 2003 bij ons. Ze was toen dus bijna 14. Een mooie zwarte dame met lange manen.

Maar helaas ook een met slechte hoeven. Omdat ze zo zoveel gras had gegeten, was ze dik en hoefbevangen geworden. We hebben haar het hele jaar door op ijzers gezet, omdat ze van slechte kwaliteit waren. Gelukkig heeft ze het daar nog jaren op gered. Want het was een ontzettend leuk paard om op te rijden!

In 2005 deed ik met haar mee met de cursus van Yvonne Bosman. Hier zijn we aan het wijken voor de kuit 😉

Ze had (heeft) veel tölt, was lekker vlot en superbetrouwbaar.

In 2010 werden haar hoeven zo slecht, dat we besloten haar op vervroegd pensioen te zetten. Ze loopt nu zonder ijzers en dat gaat redelijk goed. Heel af en toe wordt ze nog gereden, omdat ze lichamelijk nog in een prima conditie is. Ze is de grote lieveling van een van ons vrijwilligers, Angelina. Die mocht haar in maart even rijden. Volgens mij vonden ze het allebei leuk 🙂

Hoe lang het nog goed gaat met Thule, weten we niet. Maar als ze zo doorgaat zoals het nu gaat, hebben we haar nog jaren!


Thule met haar vriendin Hrefna

Gegevens:
Naam voluit: Bóthildur
Geboren: 4 mei 1989
Vader: Trausti van Hall
Moeder: Kempa frá Alfsnesi
Vijfganger

Paard van de voorgaande maanden:
januari
februari
maart
april

Home Jubileumjaar 2014  Contact   Nieuws  Een beetje geschiedenis   Onze rijpaarden   Lessen, ritten en meer   Verkooppaarden   Over IJslandse Paarden  Kalender   IJslandse Namen   Fotopagina   Foxanpaarden   En nog meer.. Onze hengst   Paard van de maand  Links