Paard van de maand: augustus 2013

Een van de meest veelzijdige paarden die we hier hebben staan in Stal Foxan, is þiða. Daarom is zij het paard van de maand augustus!


(Kijk niet zo verbaasd þiða, natuurlijk word jij Paard van de maand met jouw staat van verdienste!)

þiða komt in 2000 naar ons als jaarling vanuit IJsland. Ze had nog geen naam op IJsland. Wij besluiten haar þiða te noemen, wat zoiets als “ontdooid” betekent. Haar bruine vlekken zijn de aarde die onder de witte vlekken (sneeuw) vandaan komen.


Op deze foto staat zij nog op IJsland. Foto gemaakt door Sonja Suska.


Op deze foto is ze een paar maanden in Nederland. Ook toen had ze al een makkelijke tölt.

Op driejarige leeftijd wordt þiða verkocht en vertrekt ze naar Frankrijk. Ik weet niet hoe het verder met haar gaat. Tot ik haar in 2008 ineens tegenkom bij een Nieuwjaarsrit van Midgard, de IJslandervereniging van midden Nederland!

Inmiddels is ze ingereden en kan ze ook voor een wagentje lopen. Ik praat met de eigenaresse en spreek met haar af dat als ze ooit verkoopt, mij belt. Krap 2 jaar later krijg ik een telefoontje of dat aanbod nog geldt: þiðá wordt verkocht, wil ik haar hebben? Nou graag! In februari 2010 komt ze weer terug waar ze 8 jaar ervoor was vertrokken.

We zetten haar direct naast de kudde zodat ze eerst (hernieuwd) kan kennismaken met de paarden die ze al kende en de paarden die ze nog niet kent. Het gaat al snel goed en niet veel later is ze terug in de kudde alsof ze nooit is weggeweest.

We hebben ontzettend veel lol met haar! Het lijkt wel of ze alles kan 😉

Telgangen:

Springen:

Aangespannen:

Lessen met kinderen, angstige ruiters en alle andere ruiters:

Buitenritten (waarbij waterplassen geen enkel probleem zijn):

Of handpaarden met haar vaste vriendje Frægur:

Ze vindt volgens mij alles leuk 🙂 En iedereen vindt haar leuk. Ze is ook prachtig om te zien. Ja, þiða verdient het echt om Paard van de Maand augustus te zijn. Want op 31 augustus heeft ze ook nog een bruidspaar begeleidt naar de kerk!

Ze is in elk seizoen mooi 😉

Winter:
 

 

en zomer:

Ze is gewoon een fantastisch, mooi, heerlijk, eerlijk, ontzettend veelzijdig en lief paard! Oh ja, en gek op slobber 🙂

Gegevens van þiða:
Naam voluit: þiða frá Röðli
Geboren in: Blönduós, IJsland
Geboortedatum: 1999 (precies weten we niet omdat ze dat op IJsland niet bijhouden)
Vader: Náttfari frá Hæringsstöðum
Moeder: Helga frá Breiðavaði
Vijfganger

Paard van de voorgaande maanden:
Juli 2013

Volgende Paard van de maand

Home Jubileumjaar 2014  Contact   Nieuws  Een beetje geschiedenis   Onze rijpaarden   Lessen, ritten en meer   Verkooppaarden   Over IJslandse Paarden  Kalender   IJslandse Namen   Fotopagina   Foxanpaarden   En nog meer.. Onze hengst   Paard van de maand