Paard van de maand: mei 2015

Paard van de maand mei is: Gáta

Gáta kwam in 1999 aan vanuit IJsland, samen met haar dochter Sýlvia (die tegenwoordig door het leven gaat als Björk) Ze was toen een stuk donkerder! (sorry, er komen nu een paar oude pré-digitale foto’s)

In IJsland was ze gedekt door Snævar en kreeg op 21 mei 2000 haar zoon Frestur.

We hadden (bijna) de hele nacht gewaakt, om het veulen geboren te zien worden. Maar ze had hem de volgende ochtend in de wei gekregen toen we niet keken!

Ik had in Duitsland Gáta’s moeder Húsmolda leren kennen. Haar dochter was zeker zo lief! Gáta was in IJsland al ingereden en het duurde ook niet lang of ik ging haar rijden.

Het was een heerlijk paard om op te rijden! Betrouwbaar, zalige tölt, precies genoeg temperament en altijd bereid mee te doen. In 2003 deden we mee met een cursus. Inmiddels werd Gáta al een stuk lichter.

In 2003 kreeg Gáta ook nog een beroemdheid op haar rug: Sinterklaas wou haar een dagje lenen voor een bezoek aan het Waterschap! Natuurlijk mocht dat.

Ik heb met Gáta ook wedstrijden gereden. Ze was niet erg voorwaarts en ze had ook niet veel beweging, maar het was even goed leuk om met haar op wedstrijden te gaan. Hier zijn we in Exloo:

en in Lieren: (met een piepkleine, 4 jarige Kes)

In 2005 heb ik Gáta laten dekken door Dúx. Daar kwam, na enkele complicaties, op 22 mei 2006 Foli uit.
Ik had Foli helemaal voor mezelf “gemaakt”. Ik wou een veulen uit mijn lievelingsmerrie van mijn lievelingshengst. Foli is daar het prachtige resultaat van.

Gáta is helaas niet meer te rijden. Ze is inmiddels al weer 23 en geniet van haar pensioen. Ik mis het soms wel om haar te rijden, ze had de meest zachte tölt die ik ooit gevoeld heb op een IJslander!

Hier nog een paar mooie (en soms recentere) foto’s van Gáta:

Dank je wel Gáta voor alle fijne ritten en je goede zorgen. Ik ga je zoon rijden en denken aan alle ritten die wij samen gemaakt hebben.

Gegevens van Gáta:
Naam voluit: Gáta frá Röðli
Kleur: wildkleurzwart geboren schimmel
Geboren: 1992
Vader: Már frá Miðsitju
Moeder: Húsmolda frá Röðli
Vierganger

Home   Contact   Nieuws  Een beetje geschiedenis   Onze rijpaarden   Lessen, ritten en meer   Verkooppaarden   Over IJslandse Paarden  Kalender   IJslandse Namen   Fotopagina
Foxanpaarden   En nog meer..   Paard van de maand  Links  Archief