Meer over IJslandse Paarden

De zin “IJslanders zijn anders” is niet zomaar ontstaan. Ze zijn echt anders, op verschillende fronten. Hier een beetje meer over IJslanders en wat hen zo bijzonder maakt.

Geschiedenis
IJslanders komen niet van oorsprong van IJsland. Onlangs is aangetoond dat ze familie zijn van de Mongoolse pony’s (die overigens ook vaak tölten). Door de vikingen en hun strooptochten en waarschijnlijk ook door Genghis Khan, is de IJslander geworden wat het nu is. Ze werden puur voor gebruik gefokt, karakter en gangen waren daarbij belangrijk. Daar plukken wij nu de vruchten van.

Gangen
Naast de stap, draf en galop (zie foto hieronder van þrá in draf)  beschikt de IJslander over nog twee extra gangen. De viergangers hebben er de tölt bij, de vijfgangers naast de tölt ook de telgang. Lees meer over de gangen op deze pagina: Gangen van het IJslandse paard

Tölt
De tölt is te vergelijken met snelwandelen: de voetvolgorde van stap en tölt zijn bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat de tripedale fase (drie benen op de grond) van de stap een unipedale fase (één been op de grond) in de tölt is. Er is geen zweefmoment, waardoor de ruiter niet opgegooid wordt en heerlijk comfortabel zit.


Foli in tölttraining.

Telgang
De telgang is een wedstrijdgang. De bedoeling is om zo hard mogelijk te gaan. De benen gaan zuiver lateraal: het linkerpaar gaat naar voren, gevolgd door een zweefmoment en dan het rechterpaar naar voren. Er kunnen hoge snelheden gehaald worden. Het record staat momenteel op 65 km p/u!


Vinur laat duidelijk de laterale beenzetting zien (oude foto)

Kleuren
Bij de IJslanders zijn ALLE kleuren toegestaan. Er zijn wel een paar kleuren die niet voorkomen.

Opsomming
IJslanders zijn er in zwart, vos, bruin, schimmel, valk, wildkleur, bont, isabel, smokey, zilverappel, roan, perlino en cremello. Aftekeningen zijn hierbij altijd toegestaan. De kleuren komen voor in alle mogelijke variaties en combinaties. Wat dacht u van een zilverappelbonte? Of een zwartbonte met blauwe ogen? Een wildkleursmokey met splashgen? We hebben zelfs een zilverappelwildkleurzwarte. Deze kleuren komen allemaal voor bij IJslanders. Kijk voor meer info op onze pagina over de kleuren van het IJslandse paard, met veel foto’s.


Een kleurrijke kudde

Bijzonderheden
Ook zijn er grapjes van moeder natuur, zoals een bonte zonder wit of een schimmel met een vosbles. Kortom, een kleurrijk ras waar voor iedereen wel wat te vinden is!

En nog meer
Niet alleen de gangen en de kleuren maken de IJslander tot een opvallend ras: ook hun karakter is uniek.

IJslanders zijn echt fijne rijpaarden. Ze zijn vriendelijk, onverstoorbaar, voorzichtig en meewerkend. Ze vinden het leuk om gereden te worden en denken goed mee. Ook door hun heerlijke gangen zoals de tölt, zijn ze voor elke ruiter een unieke ervaring. Omdat IJslanders vaak in kuddes worden gehouden, zijn ze erg sociaal. Niet alleen naar elkaar, maar ook naar mensen. Iedereen kan tussen ze door lopen.
Ik kan er nog heel lang over praten, maar kom liever een keer langs: IJslanders kunnen prima zelf laten zien waarom ze zo fantastisch zijn!

Home  FAQ  Contact   Nieuws  Een beetje geschiedenis   Onze rijpaarden   Lessen, ritten en meer  Prijzen  Over IJslandse Paarden  Kalender   IJslandse Namen   Foxanpaarden   Links   Archief