Kleuren van het IJslandse paard

Dit is een kleine handleiding over de kleuren van het IJslandse paard aan de hand van onze eigen paarden.

Elke kleur is toegestaan bij IJslanders. Zolang er aangetoond kan worden dat de (voor)ouders uit IJsland komen, kan het veulen worden ingeschreven. Zelfs als hij/zij zo pimpelpaars zou zijn als de welbekende reclamekoe. Er zijn wel kleuren die evenwel niet voorkomen bij IJslanders, zoals “champagne”, bepaalde soorten bont (zoals bijv Overo) en de zgn. Appaloosakleuren.

Er zijn 3 basiskleuren: vos, zwart en bruin. Deze kleuren kunnen beïnvloedt worden door factoren: verlichting, zilverappel, bont en wildkleur. Straks meer over deze factoren per basiskleur.

Vos
Vossen en zwarten maken op dit moment samen ruim 50% uit van alle kleuren van IJslanders wereldwijd.


Drie vossen. Vlnr: Vidja, Dúx en Afleiðing.

Vos is een recessieve factor (= het tegenovergestelde van dominant) Vos x vos is ALTIJD vos. Vossen komen voor in verschillende uitvoeringen. Zo heet bijv. een vos met lichte manen een zweetvos. Lykkja is een zweetvos.

Ze is ook vos met bles. Stoeterij Kirkjubæ in IJsland is er in gespecialiseerd.

Drifandi is ook vos met bles. Hij is een zgn. roodvos. Aan vaders kant stamt hij af van een Kirkjubæ-hengst.

Als er een verlichtingsfactor aanwezig is in een vos, wordt het een isabel. Thyzka (de moeder van Drifandi) was een isabel.

Een vos met 2 verlichtingsfactoren heet een cremello.
Kenmerkend zijn de blauwe ogen. Lýsa is een cremello:

Hress is ook een cremello:

Zilverappel kan je niet zien op een vos. Hamingja heeft een zilverappel als vader. Ik hoop dat ze de zilverappelfactor heeft.

Hamingja heeft ook de bontfactor. Zij is niet de enige vosbonte die we hebben. De andere is Frægur. Ook hadden we ooit een vosbonte merrie die erg leuk getekend was: Skjoða
Skjoða had alleen voor en achter een vlek.

Wildkleur zie je niet bij vos.

Dus:
vos x vos = vos
vos x 1 verlichtingsfactor = isabel
vos x 2 verlichtingsfactoren = cremello
vos x zilverappel = kan je niet zien
vos x bont = vosbont
vos x wildkleur = kan je niet zien

Zwart

Zwart, zoals bijv. Thule, komt veel voor in de IJslanderwereld. Je hebt 2 soorten zwart: zwart met een blauwe gloed (het zgn Svartur) dat zeldzaam is en met een bruine gloed (Brún) die je vaak ziet.

Flikka is ook zwart, maar soms lijkt ze heel donkerbruin.

Zwart met bles is een zeldzame kleur. Onze Hrefna, inmiddels overleden, was zwart met bles.

Zwart met een verlichtingsfactor bestaat ook, het heet dan Smokey. Flæki, een van onze helaas overleden hengsten, was smokey.


Hij heeft verschillende nakomelingen, maar daarover straks meer.

Zwart met zilverappel is een bekende en geliefde kleur (zilverappelzwart)  þrá is een zilverappel.


Kenmerkend voor zilverappels zijn vooral de witte wimpers. Verder hebben ze een donker(der) lijf, witte manen en appels 😉 Als je goed kijkt, zie je op haar hals een paar appels.

We hebben hier één zwartbonte: Sylgja.

IJslanders zijn altijd tobianobont. Hierbij lijkt het wit van boven naar beneden te gaan.

Zwart met wildkleur wordt ook wel muisgrijs genoemd (een overigens foute benaming die we hier verder niet meer zullen noemen 🙂 )

Mósi was wildkleurzwart, zijn naam heeft ook die betekenis:

Je kan op deze foto ook goed zijn aalstreep en tweekleurige manen zien.
Folda is ook wildkleurzwart.

Bij wildkleur heb je altijd een aalstreep (zie foto van Mósi) strepen op de voorbenen en tweekleurige manen en staart. Op deze foto is Folda zwanger van Auðna, die we later ook nog voorbij zien komen.

Dus:
zwart = svartur of brun
zwart x verlichting = smokey
zwart x zilverappel = zilverappelzwart
zwart x bont = zwartbont
zwart x wildkleur = wildkleurzwart (en geen muisgrijs)

Bruin

We hebben hier één bruine: Ollie.
Duidelijk kan je de zwarte manen en staart zien, kenmerkend voor bruine paarden.

Bruin met verlichtingsfactor wordt valk. Wij hadden één valk in de kudde: Spes. Zij heeft in 2014 een veulen van een isabel geboren schimmel gekregen. Het veulen, Hress, is een cremello (zie ook bij Vos)

Bruin met dubbele verlichtingsfactor wordt perlino. Onze vroegere hengst Snæfinnur (inmiddels verkocht en geruind) was perlino.

Bruin met zilverappelfactor wordt zilverappelbruin. Vik had deze mooie kleur. Zilverappelbruin is van een (donkere) vos te onderscheiden door de lichte wimpers, maar vooral ook de donkere, soms bijna zwarte benen.

Bruin met bont wordt, nou ja bruinbont dus. þiða heeft deze kleur.

Háfeti is ook bruinbont

Bruin met wildkleur bestaat ook, maar deze kleur hebben wij (op dit moment) niet in onze kudde. Wel heb ik een foto van deze kleur 😉

Dus:
bruin x 1 verlichtingsfactor = valk
bruin x 2 verlichtingsfactoren = perlino
bruin x zilverappel = zilverappelbruin
bruin x bont = bruinbont
bruin x wildkleur = wildkleurbruin

En dan zijn er nog de schimmels. Schimmel is een bijzondere factor: het is altijd (ja ALTIJD) dominant en komt er dus altijd uit. Een schimmel kan in elke kleur geboren worden. Ze worden allemaal uiteindelijk wit. Je kan alleen een schimmelveulen krijgen, als minimaal één van de ouders zelf schimmel is. Eén van onze schimmels is Kemba.

Onze Gletta is homozygoot schimmel: al haar nakomelingen worden uiteindelijk wit.

3 Schimmels op een ritje 😉 Sleipnir, Foli en Spjót

Al deze kleuren kunnen ook nog in verschillende combinaties voorkomen.

Onze Flæki had niet alleen de verlichtingsfactor, maar hij had ook een splash (witkopbonte) factor (heterozygoot)

Folda, onze wildkleurmerrie, heeft niet alleen de wildkleurfactor, maar ook de verlichtingsfactor. Hier samen met haar dochter Auðna als veulen.

Auðna heeft de kleuren van haar ouders (Flæki x Folda) gecombineerd en is wildkleursmokey met splashfactor! Weet u dan welke basiskleur en welke factor(en) ze heeft? De oplossing staat onderaan de pagina.

Ártali, inmiddels verkocht, heeft niet alleen de bontfactor van zijn vader (Frægur) maar ook de verlichtingsfactor van zijn moeder (Lýsa)


Hij is isabelbont.

Ljómi is ook isabelbont


Hij combineert de isabelkleur van zijn moeder (Thyzka) met de bonte factor van zijn vader (Dæll, zoon van Frægur)

Onze þrá heeft niet alleen de zilverappelfactor, maar ook de wildkleurfactor.

Deze opsomming van kleuren is nog maar een gedeelte van de kleuren die het IJslandse paard kan hebben. Er is wat dat betreft voor iedereen een kleur te vinden. Maar vergeet nooit: een goed paard heeft geen kleur!

Home  FAQ  Contact   Nieuws  Een beetje geschiedenis   Onze rijpaarden   Lessen, ritten en meer  Prijzen  Over IJslandse Paarden  Kalender   IJslandse Namen    Foxanpaarden   En nog meer..   Links   Archief


Oplossing Auðna’s kleur:

Auðna heeft als basiskleur zwart met daarop de wildkleurfactor, de verlichtingsfactor (smokey) en de spash (witkopbonte) factor. Dus een paard dat 3 factoren combineert!