Open Dag 2014

De voorbereidingen waren lang en soms wat moeilijk, maar wat was de Open Dag leuk! De mensen waren gezellig en in een redelijk aantal aanwezig, de paarden deden goed hun best, de ruiters natuurlijk ook 😉 en het weer was -ondanks de vreselijke voorspellingen- fantastisch!

Eerst lieten we de veelzijdigheid van het IJslandse paard zien:

aangespannen: (Sandra met þiða)

 

rijden (tölt) (Kes met Dúx)

springen (Marleen met Yma)

 

en vrijheidsdressuur (Kelly met Mánadis)

Daarna gingen we een zadel aan laten passen. Waar let je op?

En daarna natuurlijk even rijden om te zien of het paard er soepel onder kan bewegen en/of de ruiter lekker kan zitten (Esther op Yma)

De academische dressuur lijkt iets voor barokpaarden of dressuurpaarden. Toch is het prima voor en met een IJslander te doen.


Sandra liet met þrá het longeren zien vanuit de Academische Dressuur. Waar let je op? Wat is goed en wat kan beter?


Sophie liet het grondwerk zien met Frægur. Welke oefeningen kan je doen en hoe?


Frægur in travers

Na de pauze een demo longeren met þrá. Eerst uitleggen wat het is, waarom je het doet en waar je op moet letten.

De verkooppaarden kwamen na de longeerdemo. Eerst Rosa


(ja, we weten dat ze haar hoofd hier iets te hoog heeft. Rosa wordt vooral in het bos gereden en vond dit best wel spannend)

daarna Mánadis


(met excuses voor de “kunstzinnige” foto. Ik heb ditmaal de foto’s niet zelf gemaakt, maar de foto’s zijn wel gemaakt met mijn toestel. Blijkbaar is er iets in de instellingen gewijzigd met dit resultaat)

(Voor de volgende foto’s had ik de instellingen weer terug naar “normaal” gezet)

Frægur

Ánægja

Dæll

Týra

 

Na de verkooppaarden hadden we een töltdemo. Eerst lieten we de tölt zien in de buitenbak. Hoe herken je een taktzuivere tölt en het verschil tussen tölt en draf. Daarna lieten we de tölt zien en horen op de weg, met Dúx (Sandra), Brenndur (Mirjam) en Hamingja (Eline)

 

IJslanders kunnen ook goed springen, hoewel we ook daar paarden hebben die het niet leuk vinden of niet kunnen. Deze paarden van de springdemo kunnen het wel en vinden het ook hardstikke leuk!

Kes met Dúx

 

en Annejet met Æsingur (op de achtergrond Marleen en Yma)

Onze paarden kunnen een paar truukjes, maar Pamela, de Shet van Annejet, kan pas echt vrijheidsdressuur. Hier is één van haar vele truukjes.

Vinur kan er eigenlijk maar één 😉 Maar die kan hij dan nog steeds! Ik ben erg trots op hem.

We hebben dit jaar twee veulens gehad. Die hebben we laten zien tijdens de veulenshow. Eerst Lisanne met haar Ljómi, zoon van Thyzka en Dæll

En Kes met Spes en haar dochter Hress

Nadat de Open Dag officieel was afgelopen kregen we nog bezoek van de enige echte Piet Paulusma! Ze hebben een leuk filmpje gemaakt die nog dezelfde avond te zien was. (die kan je hier zien) Hier zijn een paar foto’s 😉

Wij zijn ‘savonds moe maar voldaan naar bed gegaan. Tot over 5 jaar voor het volgende jubileum!